borderline kişilik bozukluğu

melusine
asagidakilerden en az besinin varligi ile birlikte ,genc eriskinlik doneminde baslayan , kisilerle olan iliskilerde, kendilik algisinda ve duygulanimda tutarsizliklar ve ani durtusel davranislarla karakterize bir durumdur.
1 -gercek ya da varsayilabilecek , olasi bir terkedilmeyi onlemek icin cilginca caba harcamak.
2 -karsisindakileri asiri buyutup, goklere cikarma ve asiri degersizlestirip, gozden dusurerek, yerin dibine sokma gibi baskalarina asiri deger.degersizlik verme ile giden tutarsiz iliskiler.
3 -kimlik karmasasi denilen kendini algilayisinda, arkadaslik, cinsel durum ya da onem verilen kulturel- ahlaki deger anlayisinda degiskenlikler.
4 -kendine zarar verme olasiligi fazla olan, 2 ya da daha cok durumda sonunu dusunmeden, aniden yapilan eylemler (aniden cok para harcama, madde kullanimi,hizli ve tehlikeli arac kullanma, birden asiri yemek yeme, onceden dusunulmeyen uygunsuz cinsel davranislar) .
5 -tekrarlayan bir sekilde intihar girisimleri, intihar tehditleri, kendi kendine zarar verme (bicak,jilet vs. ile kendi cildini kesme, sigara ile yakma, kafasini , yumrugunu sert yerlere vurma gibi).
6 -duygu durumunda asiri tepkililige bagli olarak surekli duygusal degiskenlik hali (saatler icinde degisen surelerde birbirini izleyen ofkelilik, uzuntu, kaygi, sevinc donemleri)
7 -kisinin kendisini surekli olarak boslukta hissetmesi .
8 -ofkeye hakim olamama (kavga etme, yuksek sesle hakaret,ciglik atma esya kirma gibi).
9 -stresle iliskili gelip gecici kendine kotuluk yapilacagi dusunceleri ya da dissosiyatif belirtiler

bu kisilerde surekli bir ayrilik ve reddedilme fikri yasandigi icin bu gibi bir durumun izlenimi edinildiginde duygulanim, kendilik hissi ve davranislarda onemli farkliliklar yasanir.ayrilik ya da planlananlarin olusmamasi durumlarinda yogun ofke ve diger belirtiler yasanir. yalniz baslarina olmaya dayanamaz ve birilerinin varligina gereksinim duyarlar. bu yalnizligi onlemek icin intihara yeltenebilirler.
isimsiz kahraman
gerçekten zor bi durum
niye mi?
çünkü bi borderline kendine şaşıracak kadar yorgun düşürür kendisini.olmadık zamanlarda olmadık bunalımlara girer nedenini ise kimseye açıklayamaz.ruh hali sık sık değişir aynı gün içinde bile.neyi niye yaptığını çoğu zaman bilmez.etrafındakileri şaşırtır.bi boşluk vardır içinde büyüdükçe büyür.o zamanlar elini ayağını nereye koyacağını bilemez işte.bu yüzden hep bi arayış içindedir.bunları yazan teşhisli bi borderline olarak ancak bu kadar ifade edebiliyorum bu ruh halini..ama kişilik bozukluğu olarak da kabul etmiyorum asla
kurabiye
yedi yıldır tedavisi için önce ailemin sonra farkına varıp benim boğuştuğum kişilik biçimidir. diğer bir adı sınırda kişilik bozukluğudur. yaptıklarınızı siz bile adlandıramazken karşı taraf her zaman bir açıklama bekler.sanıldığı kadar kolay değildir, ciddi bir psikiyatri tedavisi gerektirir. ama ne yazık ki yeni yetmelerin ağzında sakız olmuştur. sanırım adı afilli geldiğinden millete, herkes borderline olduğunu iddia eder.oysa hiç olmasa dediklerindendir doktorların ve kesinlikle borderline olanların.zordur.
ashqiya
kişilerarası ilişkilerde benlik algısında ve duygulanımda tutarsızlık ve belirgin dürtüselliğin olduğu sürekli bir örüntü vardır. yaygınlığı %2 çıvarındadır. büyük çoğunluğunda 40.lı yaşlarda stabilite meydana gelir.
salome
cok sevmek ama nefret etmek, cok uzulmek akabinde hicbir sey hissetmemek, cok duyarsiz olmak fakat duyarsiz kalamamak, goruneni asla goremeyip ardindakini luple arastirmak, doymak bilmemek lakin ne istedigini hic bilmemek, tuhaf cumleler kurmak her seye cunku ile cevap verip neden sorusunu sormak, hirslanmak cok hirslanmak akabinde vazgecmek baska dala atlamak, "dusmek-kalmak", dusunmek, sorgulamak, umursamamak, huzur bulamamak, herkes yabanciymis veyahut herkes buraliymis kendin yabanciymis gibi hissetmek, cok begenmek hic begenmemek, tapmak ve olesiye nefret etmek, tezatliklar icinde gelmek gitmek daha neler neler sacmalamak...

baslica ozellikleri olmakla beraber hastanin "sevenlerine" " benden uzak allaha yakin " dedirten rahatsizlik.
akasha
(bkz: ikizler burcu kadını)
nedense pek uydu ilk entrydeki semptomlar.

ha ilaveten, hastalık hastası olmanın amerikadan çıkıp dünyaya yayılan saçmalığına güzel bir örnek. bir karakter tipi "bozukluk", "yanlış", "hastalıklı" belleniyor ve onu "normalleştirmek" için çaba harcanıyor. bu sırada "anormal" kişi kendini "farklı" hissediyor, dikkat çekiyor, bir hastalıkla başettiği hissine kapılıyor.

normalleşmeye bu kadar meraklı olmak hastalıklı bence esasen.
kurabiye
kişilik bozukluklarının ya da kişilik biçimlerinin herhangi bir karakter tipi olarak tanımlanamayacağı gayet açıkça tanımlanmış bilimsel bir gerçektir. eğer illa ki somut ya da biyolojik açıklama gerektiriyorsa:

yapılan çalışmalarda impulsif özellik gösteren kişilerde testosteron, östrojen, 17 östrodiol düzeyleri yüksek bulunmuştur.sosyallik ve aktivite ile ilişkili olan, platelet mao düzeyi sosyal aktiviteleri yüksek olanlarda ve şizotipal kişilik bozukluğunda düşük bulunmuştur. agresif ve impulsif kişilerde 5hiaa düzeyi düşük bulunmuştur. eeg incelemelerinde borderline ve antisosyal kişilik bozukluklarında yavaş dalga aktivitesi gösterilmiştir.

şizotipal kişilik bozukluğunda genetik faktörler en sık görülür. antisosyal kişilik bozukluğu ile alkol kullanım bozukluğu, histriyonik kişilik bozukluğu ile somatizasyon bozukluğu arasında güçlü bir ilişki vardır. çocuklukta belirlenen huy faktörleri erişkinde kişilik bozukluğu ile ilişkili olabilir. örneğin; yapısal olarak korkak bir çocukta avoidan kişilik bozukluğu, çocuklukta sss disfonksiyonu ve minimal beyin hasarı geçirmiş kişilerde antisosyal ve borderline kişilik bozukluğu gelişebilir.

igor
toplumda hizla yayilmaya baslayan bir rahatsizlik ya da insanlar ilgi cekmek icin bu rahatsizligi bahane ederek garip triplere girmektedir. cozebilmis degilim.
fastjunkie
maddeleri ve tüm yazıyı tekrar tekrar okuyup hiçbişi anlamamam sonucu ulan acaba ben de ne bozukluğu var dememe sebebiyet veren bozukluk.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol